onderzoek - media - actie
Op 4 oktober 1992 om 18:36 uur stort een Boeing 747 vrachtvliegtuig neer in de Amsterdamse stadswijk Bijlmermeer. De zwaarbeladen vrachtjumbo, waarvan de twee rechter motoren kort na het opstijgen waren afgebroken, crasht waar de flatgebouwen Groeneveen en Klein-Kruitberg elkaar raken. Officieel zijn er 43 doden te betreuren. De nasleep van de ramp duurt vele jaren. In 1999 vindt een parlementaire enquête plaats. De Rijks Luchtvaartdienst mag zichzelf niet meer toetsen. Wereldwijd worden de motorophangingen van 700 Boeings 747 aangepast. Er volgt een medisch onderzoek voor 4000 bezorgde omwonenden en professioneel betrokkenen. Elk jaar op 4 oktober is er een herdenking bij het vliegrampmonument. Scepsis omtrent de toedracht en afhandeling van de Bijlmer vliegramp in 1992 is er nog steeds. De aandacht wordt, ondanks vele officiële rapporten en publicaties, gevoed door scepsis over beweringen van vliegrampgetuigen, onderzoekers, overheidsdiensten, politici, nieuwsmedia en boekschrijvers. De jarenlange aandacht voor de vliegramp zorgde voor een parlementaire enquete in 1999, een groot medisch onderzoek, keerpunten in de luchtvaartwereld en voor een andere kijk op de voordien vrij onbekende Bijlmermeer.
Scepsis loopt als een rode draad door de onderzoeken en nasleep van de crash op 4 oktober 1992. Over de scheefstand van een motor van de landende El Al Boeing. Over de vliegroute en toedracht. Over wat men heeft moeten zien vanuit de verkeerstoren. Over de lading en het verarmd uranium dat in de flaps is verwerkt. Over de verdwenen de cockpit voice recorder en mannen in witte pakken. Over alles was twijfel en ongeloof. De overheid werd niet meer vertrouwd. Ondertussen leek politiek Den Haag, op uitzonderingen na, geen haast te hebben. Scepsis over de nieuwsmedia was er nauwelijks. Journalisten werden gezien als zeer betrokken volksvertegenwoordigers. Scepsis omtrent de officiële conclusies spoorden aan tot eigen onderzoeken. Voor helden, helpers, onderzoekers en actievoerders is steeds meer waardering.
Medewerking kwam er van onderzoekers, journalisten, Stadsdeel Zuidoost en Werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer. Een groeiend document over een episode die belangrijk was voor groeiend begrip voor die kleurrijke, rebelse en relaxte woonwijk Bijlmermeer in Amsterdam Zuidoost. Een website ter inspiratie van burgers met een gezonde dosis scepsis. Deze webpagina wordt tzt vervangen door een facebook-pagina.
Henk J. van de Belt Steuners
Docutheken: Vliegramp Bijlmermeer - >>> - PreventieParticipatie - >>> - Senioren Zuidoost - >>> Actualiteiten over de eigenzinnige Bijlmermeer, deel van stadsdeel Amsterdam Zuidoost - >>> Deze site wordt binnenkort 'responsive' = geschikt voor monitors, tablets en smartphones. |